de Ovidiu Popescu
Contact 0722 369 965 Ovidiu Popescu
Patru zile in Bulgaria. E mult, e putin? Eu povestesc, tu iti tragi concluziile.
Prima zi Bucuresti – Sofia. Am vrut sa vedem panorama orasului asa ca a fost Vitosha! Este mai mult decât un simplu accesoriu peisagistic, este o parte din istoria și cultura Sofiei. Este cel mai vechi parc natural protejat din Balcani. A fost creat în 1934, are râuri, peșteri, cascade, mănăstiri, izvoare termale, cabane, telescaune, trasee de drumeție și multe altele de descoperit. Vitosha, care atinge 2.290 m in cel mai inalt punct –Cherni Vrah / Vârful Negru, este vizibilă de la faimoasa stradă pietonală Vitosha care trece prin centrul Sofiei.
Cazare la Borovets, pentru ca a doua zi sa facem Varful Musala. Este cel mai inalt varf montan din Muntii Rila si din Bulgaria, avand o altitudine de 2,925 m. Este cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica, urmat indeaproape de Muntele Olimp, varful Mytikas (2917 m), din Grecia si de Vihren (2914 m, Muntii Pirin) din Bulgaria. Musala este, de asemenea, al 7-lea cel mai proeminent varf de munte din Europa, cu o proeminenta de 2,473 m.
Aleko 2713m, Bezimenem 2792 si Musala 2925m., urmand o creasta care ne-a cerut atentie, pe alocuri, dar ne-a bucurat cu panorama 360 de grade cu Musala, cele 7 lacuri din Rila, cu Pirin si Vitosa, in zare.
Ne-am simtit excelent! Noi intre noi, noi cu ei, toti cu Kamenitza, Tarator, Meshana Skara, Mastika, Banitsa.
O zi perfecta, un traseu frumos, bucuria peisajelor deosebite, a efortului si a reusitei!
A treia zi, 140 km Borovets – Bansko pentru Varful Vihren. Este cel mai înalt al Muntelui Pirin și al doilea cel mai înalt din Bulgaria (după Musala). Este situat între râurile Banderitsa și Vlahinska și, cu înălțimea sa de 2914 m Vihren îi provoacă pe iubitorii de munte, oferind satisfactia unor trasee solicitante, unor peisaze deosebite si satisfactia unui varf de top in Balcani.
Si am luat traseul de la Cabana Banderitsa urmand sa alegem fie creasta, fie ocolirea prin valea dintre Kutelo (pe greapta) și Vihren (pe stanga) si Șaua Prematka. Am ajuns la creasta, nu am considerat ca e momentul pentru a o parcurge, am revenit si am continuat catre Prematka. Intre timp s-a cam facut tarziu, ceta, nori, asa ca, din sa, am hotarat sa coboram. Am revenit in punctual de inceput al crestei principale si am traversat, coborand la Cabana Vihren.
Cazare in Bansko, deci 20 km la vale, oprit sa cumparam strictul necesar: Kamenitsa, Chardonnay, Cadarca. Dupa rehidratare decizia este luata: dimineata ii dam varful!
Ziua patru: La 8,30 suntem la Cabana Vihren, luam ruta cea mai scurta catre varf, cam 1000m diferenta de nivel in 3 km. Castigam altitudine rapid, o mica bucla la stanga si ajungem inmicul platou din fata urcusului final. Cam 150m diferenta de nivel si 45-48 de grade cu iesirea directa in creasta. Stanca adereta, creasta latuta, perspectiva, minunata. Pentru scurta durata, insa, pentru ca, pe varf, se aduna norii, incepe chiar sa ploua. Ne bucuram, a treia oara in patru zile, de reusita! Peisaje si efort au fost in toate cele patru zile de Bulgaria.
Coboram rapid, ploaia mai mult ne sperie decat ne uda, ajungem la masina de la Cabana Vihren, mai ne uitam o data catre varf si pornim spre Romania. La 23 suntem in Bucuresti. Cu toate cele trei varfuri programate, facute. Bucurosi, obositi?! A fost mult, a fost putin?!
A fost perfect! A fost destul!
Contact 0722 369 965 Ovidiu Popescu