de Ovidiu Popescu
Acum te poti inscrie pentru 18 – 21 iunie 2021 (4 zile) – Olimp, Platoul Muzelor
Contact 0722 369 963 Ovidiu Popescu
Este vorba de un parcurs de informare in locuri batute in anii trecuti, chiar si anul acesta, dar acum cu gandul de a gasi trasee noi, circuite de hiking, cu scrambling, adica vai de abrupt, creste aeriene, brane si puncte de vizibilitate 360 de grade. Asta pentru turismul sportiv din sezonul estival urmator!
Am gasit tot ce-mi doream, chiar mai mult decat imi imaginasem. Asta ajutat si de vremea superba care ne-a insotit toata saptamana, de atmosfera de extrasezon din Grecia, de calmul si, parca, intoarcerea la simplitate, tihna si dichis care stapaneste locurile.
Am gasit Olimpul la locului lui, langa Egee. Aceeasi vecinatate care uimeste, care surprinde si impresioneaza, care a facut din Olimp lacasul Zeilor, in antichitate si raiul iubitorilor de munte, schi si alpinism, in zilele noastre.
Am prins o zi insorita si senina inca de dimineata, asa ca varful Myticas, Tronul lui Zeus si Platoul Muzelor se vedeau perfect de la Platamonas unde petrecusem noaptea, pe malul marii. Am inceput ascensiunea de la 1110 m altitudine de pe drumul auto intre Litochoro si Prionia, la km 12. Incepem in culorile toamnei, intr-o impresionanta padure de foioase, cu fagi batrani si nodurosi, cu radacinile sustinand bolovanii peste care urca poteca. Castigand repede in altitudine ajungem in zona pinilor seculari, cu forme surprinzatoare datorate, cu siguranta, vantului si zapezii, conditiilor vitrege din alte timpuri sau anotimpuri. Aici avem, déjà, panorame asupra zonei somitale, asupra zonei refugiului Spilios Agapitos si a cheilor raului Enipeas. Ajungem in golul alpin, la baza unui versant la sfarsitul caruia banuiam Platoul Muzelor. Urcam in serpentine, admiram vaile dinspre Dion, perspectiva larga catre tarmul marii si ne facem planuri pe a ajunge pe Myticas si de a ne intoarce, pana seara, la masina. Urcusul ia sfarsit dar… pe varful Skourta (2476m), de unde se vede, superb si indepartat … Platoul Muzelor. Un fel de Bucsoiu inainte de Omu, dar altfel, mai sus, mai departe. Dar privelistea iti taie respiratia: Tronului lui Zeus (Varful Stefani-2909 m), Zonaria, Toumba (2785m) si Profitis Ilias (2803m) si, evident, Mytikas (2917m). Frumos, excelent, mai dam 30 de minute traversand saua si, apoi urcam in Platoul Muzelor. Si totul devine mult mai aproape, mai mare, mai impresionant. Si, in tot acest peisaj, in stanga, privirea coboara peste Riviera Olimpului si peste Egee.
Ajungem la refugiul Christos Kakkalos, 10 minute odihna si decizia de a petrece noaptea aici, dupa ce vom fi facut varful pe Zanoria si hornul Louki, dus intors.
Traseul incepe cu o brana care traverseaza zona estica de abrupt a Olimpului, prin partea superioara, si, dupa extremitatea lui Stefani, a doua vale ascendenta, este canalul Loukin, care conduce fix pe varful Mytikas, la 2917m.
Hornul este partea de luat in seama a traseului, are o inclinatie medie de 45 -50 de grade, este calcar, tocit in zonele mai delicate si frecvent folosite. Pasul este in prima treime din jos in sus, sunt cateva asigurari pe parcurs, utile, in special pe vreme ploioasa sau pe zapada. In conditii bune de vreme se parcurge biped, in functie de vreme, pregatire, psihic, samd., poate fi scrambling sau alpinism. Casca este recomandabila, mai ales pe vreme buna, cand pot fi si alte persoane pe traseu, intr-un sens sau in celalalt.
Pe tot parcursul, peisaje din plin, efort pe masura si, pe varf, pe Mytikas (2917m), satisfactia reusitei si a unei noi perspective asupra varfurilor Skolio (2911m), Skala (2886m), si Stefani (2909m) si a vailor abrupt Meghala Kazania (Cazanul Mare) si Mikra Kazania (Cazanul Mic). Fericire, bucurie … ramanem concentrati pentru coborare, masa si dansul, la refugiul C. Kakkalos!
Si asa a fost: apus de vis, oameni de munte, tsipouro, povesti, fete multumite de varful facut sau traseul de alpinism reusit, tsikoudia cu miere si scortisoara, caldura in priviri, in suflete, bucuria cunoasterii, a pasiunii comune.
A doua zi coboram si ajungem la Kastraki. Adica, popular, Meteora.
Doar doua zile de hiking si scrambling prin taramul ireal al Meteorei, intre stancile de forme nepamantene, pe branele si pantele lor aderente, prin desisul padurilor sau pe punctele lor cele mai inalte si izolate.
Formatiuni de conglomerat in apropierea coloanei vertebrale montane a Greciei, muntii Pindului, coloane si turnuri modelate de timp si de vanturile Câmpiei Tesaliei, un loc inclus pe lista patrimoniului Unesco, o zona legata, pana si etimologic, de stelele cazatoare, de trecerea meteoritilor, de traiectoria lor vizibila.
Totul este visual deosebit. Dar senzatiile in atingerea stancii in ascensiunea catre punctele inalte sau a bolovanilor imensi in coborarea vailor abrupt, senzatia zonelor umede din partile umbrite, a uscaciunii excessive de pe varfurile izolate si ascutite, umbra padurilor si aderenta conglomeratului incalzit de soare fac experienta Meteorei una a tuturor simturilor, o experienta noua, diferita, de neuitat.
Acum te poti inscrie pentru 18 – 21 iunie 2021 (4 zile) – Olimp, Platoul Muzelor
Contact 0722 369 963 Ovidiu Popescu