Am venit in Mexic pentru cel mai inalt vulcan din America de Nord, Pico de Orizaba 5636 m. Cum echipa se reunea peste 5 zile de la sosirea primilor membri ai ei in Mexico City, am incercat, in formative redusa, Iztaccihuatl 5230 m, munte vulcanic situat la granita dintre statul Mexic și Puebla. Este al treilea cel mai inalt munte din Mexic, dupa Pico de Orizaba 5636 m și Popocatépetl 5426 m. Cum Popo este inchis din 1994 cand a facut dezastru in zona, Izta ramane obtiunea cea mai indrazneata.
Tinta a fost Cumbre del Pecho – „Pieptul” – cel mai inalt varf – 5230 m) pe ruta normala. Aici sunt 2 puncte, unul de 5200 de metri altitudine, cunoscut sub denumirea de „Varful Sudic” si cel de 5230 de metri, „Varful Nordic”, unite de o sa in lungime de cca 100 m.
Accesul l-am facut din Paso de Cortés, trecatoarea din saua dintre Popocatepetl și Ixtaccíhuatl, din spre Mexico City, catre Puebla. Cu o aclimatizare de 3 zile, un transport de bagaje la refugiul de la 4720 m si o zi de varf si revenire la La Joya de 10 ore.
Pe parcursul ascensiunii ai in memorie legenda care spune despre Iztaccíhuatl, fata capeteniei Tlaxcalanilor care stapaneau teritoriile dorite de Imperiul Aztec.
Era cea mai frumoasă prințesă și era indragostita de tânărul Popocatépetl, frumoșul si bravul războinic al Tlaxcalanilor. Acesta a cerut șefului mâna prințesei Iztaccíhuatl . Părintele a promis că îl va primi cu o mare sărbătoare pentru a da mâna fiicei sale dacă se va întoarce învingător din lupta cu aztecii.
Un rival al lui Popocatepetl, gelos, i-a spus prințesei Iztaccíhuatl că iubitul ei a murit în timpul luptei. Rapusa de tristet, neștiind că totul este o minciună, prințesa a murit.
Popocatepetl s-a întors învingător în orașul său, sperând să-și vadă dragostea dar a primit vestea cumplită despre moartea prințesei .
A îngrămădind 10 dealuri pentru a forma un munte uriaș, a luat trupul prințesei sale în brațe, l-a așezat pe munte și a îngenuncheat în fața iubitei sale, avand in mana o facile, veghind astfel asupra somnului său etern.
De atunci au rămas împreună, unul cu celălalt. De-a lungul timpului zăpada și-a acoperit corpul, transformându-se în doi vulcani uriași care vor continua astfel până la sfârșitul lumii.Durerea reapare in sufletul razboinicului si, până în prezent, vulcanul Popocatepetl continuă să erupa.
Horia Dersidan, Adrian Tinjala si Ovidiu Popescu au ajuns, pe 12 aprilie 2019 chiar pe “sanul doamnei” si, oarecum exhibitionisti, am fotografiat cele doua varfuri, de 5200 si 5230m, cu satisfactia de a fi prima echipa romaneasca ajunsa in intimitatea respectiva.
Pico de Orizaba 5636 m, Circuitul 7 Volcanoes, cel mai inalt vulcan din America de Nord. Tinta noastra principala in Altitude Expeditions Team a fost atinsa marti 16 aprilie 2019, pe Ruta Nordica.
Pico de Orizaba este varful cel mai inalt din Mexic. Este al treilea cel mai inalt varf din America de Nord, dupa Denali si Muntele Logan. Varful se ridica la o altitudine de 5636 m deasupra nivelului marii si are o proeminenta topografica de 4922 m. Orizaba este pe locul al 7 – lea in lume in evidenta topografica, este cel de-al doilea cel mai proeminent varf vulcanic din lume, dupa Kilimanjaro, si este clasat pe locul 16 in lume pentru izolarea topografica.
Pico de Orizaba este considerat un vulcan intermitent, perioade de calm alternand cu perioade de activitate a vulcanului. Ultima eruptie dateaza din 1846. Dupa cucerirea spaniola, Pico a avut activitate vulcanica in anii 1537, 1545, 1559, 1566, 1569, 1613, 1630 si 1687. Atat Pico de Orizaba si imprejurimile sale au fost scena a numeroase cutremure, unele dintre ele teribil de distructive, asa cum s-a intamplat in 28 august 1973, cand cutremurul a devastat localitatile Córdoba, Orizaba, Rio Blanco, Ciudad Mendoza si Ciudad Serdan.
In nahuatl, limba aztecilor, numele vulcanului este Citlaltépetl, un cuvant care inseamna „Star Mountain” sau „Cerro de la Estrella”. Conform legendei, zeul aztec Quetzalcoatl a mers intr-o zi la vulcan pentru a incepe calatoria spre eternitate. Odata ajuns in centrul vulcanului, focul a mistuit trupul muritor, insa sufletul sau a fost transformat intr-o pasare Quetzal care si-a luat zborul si care a putut fi vazuta de jos ca o stea stralucitoare.
Denumirea Citlaltépetl, dincolo de legenda, poate avea originea si explicatia in faptul ca varful este acoperit de zapada care straluceste pe tot parcursul anului, fiind vizibil, in conditii de cer senin, de la o distanta de 400 km.
In timpurile coloniale a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de Cerro de San Andrés, de la orasul San Andrés Chalchicomula (astazi, Serdán City), care se afla la doar 19.3 km, fiind mai aproape decat orasul Orizaba, de la care vulcanul a primit numele actual, si care este situat la 26,4 km de munte.
Un vulcan clasic, ca forma, cu padure de pini si vegetatie pana la 4500 m, cu stanca si grohotis pana la 5000 m si ghetar pana pe varf. Un refugiu la 4274 m si o zi de varf cu o diferenta de nivel de 1362 m.
Un munte cinstit, care urca constant, cu o portiune mai putin inclinata chiar inaintea ghetarului. Apoi un ghetar cu panta de 45-50 de grade pe o diferenta de nivel de cca. 600 m, noi urcand direct in buza craterului si, dupa un parcurs de cca 90 de grade pe cercul craterului, atingand varful.
O ascensiune de poveste, peisaje de vis, efort pe masura si, pe varf, raspunsul la intrebarea “De ce sunt doar vreo douazeci de romani care au atins varful?”.
Horia Dersidan, Bela Gulacsi, Adrian Tinjala, Vambola Sipelgas si Ovidiu Popescu este echipa castigatoare; in primul rand, o echipa, oameni care au conlucrat, s-au bucurat in acelasi fel de munte, efort si reusita.
Exista Mexic dupa Varf!
Ne-am bucurat nu de un varf, ci de doua: Pico de Orizaba (5636 m) si Iztaccíhuatl (5230 m).
Si desi asta a insemnat foarte mult, nu a fost totul. Am avut zile dedicate pentru a cunoaste oamenii, cultura si viata celor din Mexic. De a intelege cu mintea noastra, de a simti cu inima noastra si de a fi, macar cateva zile, parte din aceasta lume. Fiecare in felul lui, ne-am imbogatit propria experienta, luand cu noi impresii, amintiri si povesti despre oameni, natura si peisaje, muzica si mancare, asezari si cladiri istorice.
Mexico City – unde am fost pentru doua zile parte din acest oras al superlativelor: orasul cel mai vechi (din anul 1325) si cel mai inalt (2240 m deasupra nivelului marii) din America de Nord. Orasul cel mai populat din emisfera vestica, cu cele 22 de milioane de locuitori care convietuiesc pe o suprafata de 1475 km2. Am stat in inima orasului, in centru vechi, aproape de piata centrala cu o suprafata de 4 hectare. Denumita oficial Plaza de la Constitucion este a doua din lume ca marime. In partea de nord, Catedral Metropolitana este impresionant de frumoasa. Prima catedrala din Noua Spanie, are o fatada superba in stil baroc. Am mers pe stradutele pline de oameni, ne-am amestecat printre mexicani in pietele captivante, pline de fructe, peste, dar si ceramica, am admirat dansatorii de merengue din strada, precum si dansatorii contemporani asteci, am simtit ritmul ritualurilor vechi si al dansului traditional transformat pentru noi si ne-am incarcat ochii de culorile vibrante ale costumelor din pene (penachos).
Puebla – unde ne-a incantat frumusetea cladirilor vechi acoperite de placi de ceramica colorate, pictate manual, denumite Talavera, pentru care orasul este faimos. Plasata in Cercul de Foc, activ din punct de vedere geologic, intr-o vale verde inconjurata de trei dintre cei mai inalti vulcani din Mexic – Orizaba, Popocatepetl si Iztaccíhuatl, localitatea a fost intemeiata in anul 1531.
Teotihuacan – unde am pasit printre ruinele primei metropole veritabile din vest. Am aflat ca a durat mai mult decat contemporana sa, Roma imperiala, si a fost cel mai mare oras din America pana cand astecii au construit 700 de ani mai tarziu Tenochitlan. In “locul unde oamenii devin zei”, asa cum a fost denumit orasul, s-au pastrat palate si temple maiestoase impodobite cu sculpturi in bazorelief si picturi murale. Am urcat cele 244 de trepte ale Piramidei Soarelui, cu speranta de “a primi energie celesta”.
Veracruz – unde ne-am relaxat in apa Golfului Mexic si am descoperit lumea marina in cel mai mare acvariu din America Latina.
Asa a fost pentru noi, #AltitudeExpeditionsTeam Mexic 2019. Insa tu poti sa-ti faci propriile impresii, sa descoperi singur locuri, oameni, culturi, sa traiesti propriile experiente memorabile. Alege-ti muntele! #TraiesteLaAltitudine!