De Ovidiu Popescu
Un vulcan de granita – Nevado San Francisco 6016 m
Vezi pe net: este in desertul Atacama, la granita intre Chile si Argentina, langa drumul ce leaga cele doua tari si trece pe la altitudinea de 4700 m. Poze cu lumina multa, un munte arid langa o trecatoare inalta.
Incerc sa te duc acolo, sa transcedem virtualul. Stiu ca e greu. Pentru mine si pentru tine. Sunt a saptea oara acolo si cred, despre mine, ca am capacitatea de a acumula experienta. Stau mai prost cu exprimarea. Aici ma vei ajua, daca zici ca ai ceva de castigat din asta.
Configuratia Anzilor centrali are in interior o regiune de altitudine ridicata, delimitata de un lant vulcanic la vest si o centura montana la est. Este denumita Altiplano, incepe in Peru, trece prin Bolivia si se termina in nord-vestul Argentinei.
In America de Sud, sau in spaniola, in general, termenul pentru regiunea Altiplan-ului Andin este Puna. Cuvantul Puna provine din dialectul Quechua si, se presupune, ajunge sa fie raspandit in tarile andine odata cu cucerirea incasa.
Adiacent zonei argentiniene, numite Puna de Argentina, catre vest, pana la Oceanul Pacific, este Puna de Atacama. Aceasta este cea mai arida zona din lume, precipitatiile fiind de 1,8 l/m.p. la 10 ani.
E, aici suntem noi!
La granita dintre Puna de Argentina si Puna de Atacama, Nevado San Francisco fiind in lantul vulcanic care le delimiteaza.
La granita dintre terasa inalta, de 4500 m altitudine medie, din Atacama – Chile, si terasa de 3600 m din Puna de Argentina. Adica suntem la Cumpana Apelor, cum se zice la noi si suna spectaculos, in conditiile de aici! (este vorba, evident, de limita bazinelor hidrografice)
La granita dintre turcoazul apelor lagunei Verde si albastrul cerului de deasupra vulcanilor.
La granita dintre zona de ariditate extema chiliana si smocurile de iarba si inceputul de vegetatie ce poate hrani chiar populatii de guanaco si vicuña, din Argentina.
Oricat de poetic sau, dimpotriva, dispus sa te conformezi net-ului, aici nu poti simti ca esti la granita dintre Chile si Argentina. Poate pentru ca vama Chiliana este la 80 de km distanta si cea Argentiniana la 20 de Km, in parte opusa? Pentru ca aici este marcat Paso San Francisco, este indicat Nevado San Francisco, sunt indicatoare catre cele mai apropiate orase: Copiapo, 230 km (in Chile) si Fiambala 200 km (Argentina) si nimic despre faptul ca ar fi granita?
Si, ca tot veni vorba, sa-ti zic ce poa’ sa doara:
Incerc sa te apropii de realitatea simtita: lumina, multa lumina, totul reflecta, totul straluceste, tre’ sa stai numai cu ochelarii pe nas; vant. Frate, cam 10 ore pe zi vant de 40 – 60 Km/h, continuu, cu rafale, si, daca n-ai bafta si-n … restul zilei e la fel! Asta implica nisip in mancare, in nas, sub ochelarii aia de care-ti ziceam ca te apara de lumina puternica. In cort, in sacul de dormit. Asta mai inseamna ca te duci la buda cand poti, nu cand vrei! Ca te duci in ture de aclimatizare si te odihnesti culcat, ca tre’ sa-ti programezi ascensiunile si ziua de varf la ore la care ai sansa sa ai vant minim (pe varf, asta insemnand, in orice caz in jur de 60 km/h). Puna mai inseamna uscaciune, adica, la efort, nu transpiri, ca se evapora inainte sa te ude. Dar te deshidratezi, lin fara suspin, fara sa te prinzi de la ce ai sta in loc sa mergi. Si, respirand in vant, aerul uscat si cu nisip, se usuca nucoasele, apar problem de respiratie, discomfort, draci, …
A, si mai e o treaba cu perspectivele, cu distantele: in Puna, lipsa vegetatiei, intinderile plane si muntii cu versanti erodati, fara stanci, duce la o alterare a aprecierii distantelor, a inaltimilor, datorata lipsei de repere cunoscute, obisnuite, in peisaj. Nu-ti dai seama de scara, nu te prinzi de distante decat cand incerci sa le parcurgi si ai senzatia ca mergi, in contrasens, pe o banda rulanta. Te cam bantuie principiul olimpismului: important e ca participi; rezultatele, mai tarziu!
In expeditia Atacama 2019, pe 11 decembrie, Altitude Expeditions Team, in componenta: Alin Giura, Marius Purice, Ileana Andreescu si Ovidiu Popescu, a devenit prima echipa din Romania care a urcat, cu succes, pe varful San Francisco la 6016 m.
Sus la munte la izvor – izvorul lui Rio El Salado si chiar mai sus, pe varf!
La distanta de 16 km (pasul San Francisco – Refugiul Claudio Lucero) si de 3 zile, Altitude Expeditions Team a ajuns si pe varful celui mai inalt vulcan din lume.
Cu 6893 metri deasupra nivelului marii, Ojos del Salado este cel mai inalt vulcan din lume, al doilea cel mai inalt varf al emisferelor de sud si vest, fiind depasit doar de Aconcagua (6962 m). Ojos del Salado este situat in centrul unui lant vulcanic, orientat est-vest, de aproximativ 60 de kilometri, care porneste de la pasul San Francisco si se termina la masivul Tres Cruces.
Denumirea Ojos del Salado provine de la raului Salado care-si are originea in acest masiv. Rio El Salado are un bazin hidrografic avand suprafata de 7575 de kilometri patrati si o lungime de 175 km. Avand un parcurs in totalitate pe teritoriul chilian, raul Ojos del Salado se varsa in Oceanul Pacific la nivelul orasului Chañaral.
In acest complex vulcanic gigantic, Ojos del Salado reprezinta blocul principal. Varful (6893 m) este, de asemenea, cunoscut sub numele de Varful Bifida, deoarece se termina cu doua turnuri stancoase de inaltime egala, situate la distanta de aproximativ 50 m, despartite de o sa cu adancimea de 30 m. Deoarece granita dintre Argentina si Chile trece printre aceste doua turnuri, cele doua turnuri mai sunt cunoscute si sub denumirea de Varful de Vest si Varful de Est. Diferenta de altitudine intre cele doua varfuri este de ordinul centimetrilor, in favoarea turnului chilian, in mod practic considerandu-se insa ca fiind egale, de 6893 m.
Dupa 11 zile de aclimatizare, zi de varf de la 5800 m, ultima zi cu prognoza acceptabila, 5 pe varf, 1 la 30 m, altul la 50 m, diferenta de nivel de top. Ascensiune incheiata fara probleme de aclimatizare sau de alta natura, coborare in siguranta si in timp. Cu trei zile inainte, 4 membri au constituit prima echipa romaneasca pe Nevado San Francisco 6016 m. Au fost: Alin Giura, Bogdan Musteata, Ileana Andreescu, Marius Purice, Marius Rusu, Monica Chiriac si Ovidiu Popescu
Foto: @IleanaAndreescu
#MuntiInalti #AltitudeExpeditionsTeam #OjosDelSalado #Atacam #Chile #Anzi #Circuitul7Volcanoes #OvidiuPopescu #TraiesteLaAltitudine