Doina Petri, Carmen David, Ileana Metaxa, Eduard Nica, Marius Purice și Ovidiu Popescu – prima expeditie de grup, romaneasca, în Papua Noua Guinee;(detalii la https://traiestelaaltitudine.ro/2024/07/03/prima-expeditie-de-grup-romaneasca-in-papua-noua-guinee/ ); 21 – 30 iunie 2024, Altitude Expeditions Team a reușit ascensiunea celor mai inalte trei varfuri de aici: Mount Giluwe 4367 m, cel mai inalt vulcan de pe continentul Australia si Oceania – Circuitul 7 Volcanoes; Mount Hagan 3.765 m, al doilea cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania; Mount Wilhelm 4.509 de metri,cel mai înalt munte din Australia și Oceania (partea Indoneziana a insulei Papua este inclusă în Asia), este pe o listă a Circuitului 7 Summits.
Încerc sa (imi)explic de ce ma simt bine și ce ma bucura.
Am fost de trei ori acolo, la intervale de câțiva ani. Clar, lucrurile evoluează, infrastructura se modernizeaza, sunt magazine și centre comerciale în Mount Hagan și Port Moresby, orasele vizitate de mine, constant. Sunt structuri de cazare confortabile, clădiri de birouri, restaurante, cluburi.
Nu știu pana unde sau în ce direcție va fi aceasta evoluție, dar, deocamdată, este, cred, benefica. Asta pentru ca viața oamenilor devine mai ușoară, mobilitatea mai mare, dar ei rămân aceeai oameni demni, calmi, deschiși. Adică, deocamdata, cel puțin, fondul bun al educatiei traditionale nu este afectat. Probabil datorită proprietatii de netagaduit asupra terenurilor, a cultivarii lor din ce în ce mai extinse și mai eficiente. Este incurajata educația, instruirea și este cultivata și constientizata mândria de a aparține unei tari independente, din 16 septembrie 1975.
În sate, am văzut copii cu mingi de rugby în mana. Copii pana-n 10 ani, ceilalți joaca, pe terenuri mai mult sau mai puțin amenajate, dar cu buturi conforme, formand echipe ad hoc, partide captivante, cu o înțelegere și respectare a spiritului jocului, cu o plăcere și o atmosfera deosebite. La Port Moresby se joaca pe plaja, se joaca lângă stadionul mare, oficial. Se joaca cu plăcere, în fiecare moment al zilei când soarele nu estre torid sau ploaia nu este torentiala, se ruleaza echipe, nu contează vârsta, nivelul individual. Totul e plăcerea jocului, echipa ca functionalitate, competitia și spectatorii care, pe rând, devin jucători. Din punctul meu de vedere, acesta e un mod de educație dar și o dovada de caracter, personalitate și demnitate.
Am vizitat The National Museum and Art Gallery of Papua New Guinea, Port Moresby. Un centru expozitional modern, o clădire gandita în acest scop. Am reținut dezastrul local din cel del doilea război mondial, diversitatea și multitudinea entitatilor din teritoriu, uneltele, arta, obiceiurile și ritualurile lor.
În sate am văzut aceste unelte, am văzut arta exprimata în podoabele doamnelor, în sacosele și beretele crosetate, purtate de bărbați. Asta, alături de scule și unelte contemporane, haine produse industrial. Impresiua mea este ca, în viața cotidiana, primeaza măsura și bunul simt. Apropos de obiceiuri și ritualuri, pictarea fetelor, purtarea mastilor și dansurile traditionale sunt făcute, în prezent, exclusiv profesionist, turistic sau ospitalier, pentru diversele delegatii oficiale care vizitează orasele mari. Noi am fost în diverse locatii special amenajate pentru turiști, în jurul orașului Mount Hagan.
Un coleg din grupul nostru, venind cu mașina către cazare, a văzut doi bărbați vopsiti și impodobiti ritual, pe soseau catre sat. Intreband șoferul care-i explicatia, asteptandu-se sa afle ca e vreo pregătire de conflict, ceva cearta. Răspunsul a fost firesc: erau din galeria unei echipe de rugby care avusese meci oficial. Ca sa vedeți câtă importanta și ce înseamnă acest sport în viața din Papua Niugini, trebuie sa știți ca acea impodobire durează câteva ore, consuma resurse și scoate în public podoabe confectionate și mostenite chiar, având o mare valoare.
Despre natura, în toate formele ei, este fantastica! În orase, locurile virane care au vegetație sunt pline de arbori și arbusti cu flori diverse, încât dau impresia unor amenajari. În sate, tot ce nu este cultivat este stăpânit de aceeași vegetație bogata, inflorita, colorata.
Fructele, în majoritate crescute spontan, dar și cultivate, sunt de o diversitate uimitoare, vazandu-le în pietele traditionale, în locurile frecventate din sate.
Sa trecem și la specialitati: plantatiile de cafea și de cacao. La altitudine, rezultatul, se pare, poate fi excelent. Acolo, am dat numai peste cafea prajita mult peste gustul meu. Dar am adus diverse pachete, din diverse locuri și încă mai descopăr. Deja am dat de una dintr-un singur soi și plantatie, prajita mediu; e pe gustul meu. Mai aștept, una prajita și mai puțin, încă sper sa găsesc perfectiunea cum o vad eu! La cacao a fost mai simplu, boabe decojite și prajite puțin. Sunt excelente.
Ca sa nu ma implic emoțional, voi spune doar ca berea este perfecta.
Mulțumesc celor care au făcut care munte, care turism, cei mai mulți, și una și alta: Doina Petri, Carmen David, Ileana Metaxa, Eduard Nica, Marius Purice
Peisaje, efort și reusita! #TraiesteLaAltitudine cu
#OvidiuPopescu 0722 369 965