Muntele iti ofera posibilitatea de a fi mai bun decat ai crezut ca poti sa fii. Posibilitatea de a fi eroul propriei tale povesti de viata. O viata traita in legatura cu natura, o viata traita cu pasiune. 3 munti. 3 ganduri, asa cum au fost ele traite, simtite si povestite.
OMU prin Brana Caprelor
de Ileana Andreescu
Caprele ne-au lasat sa mergem pe brana lor. Pentru ca ne dadusem intalnire cu Omu. Omu, din Bucegi. Cei mai multi dintre noi il vedeam pentru prima data. De aceea, el ne-a primit cum se cuvine.
Mai intai, ne-a incantat privirea — si sufletul, de acolo, de sus, de pe Brana Caprelor, de pe poteca de la 2280 de metri, din peretele vertical al Bucsoiului. De unde toata lumea Bucegilor era parca la picioarele noastre. Jos, frumoasa vale Malaiesti, cu impunatorul sau Turn. In spate, valea Tiganesti cu culmea, refugiul si hornurile Tiganesti. Si departe in zare, bucuria a fost mare cand s-a vazut in toata frumusetea ei intreaga creasta a Pietrei Craiului. Apoi, pe masura ce inaintam pe Brana, plutind pe o mare de nori, am vazut hat departe, Magura Codlei si Varful Postavaru cu peretele de calcar cu traseele de alpinism din abruptul sudic al Postavarului. Alaturi, Piatra Mare, iar in departare, varfurile dintate ale Ciucasului. Si imediat ce brana s-a terminat si ne-am intors la 180 de grade in jurul Bucsoiului, s-a ivit Releul de la Costila, aflat la altitudinea de 2490 m. Si uite asa, i-am cunoscut pe toti vecinii Omului.
Pana la el, am trecut insa sa-l salutam si pe fratele lui mai mic, pe Bucsoiu. Mic, de 2492 de metri.
De aici, il zarim la o aruncatura de bat pe Omu. De fapt, din Vf. Bucsoiu, coboram intr-o sa unde ochii ne sunt atrasi in stanga de solzii in zig zag ai Crestei Balaurului, iar in dreapta de haul Vaii Malaiestilor. Urmeaza apoi o panta abrupta. Ultimii 100 de metri diferenta de nivel si gata, Omu ne primeste la el.
De fapt, noi ne-am strans in jurul Omului. Oameni frumosi, a caror pasiune este muntele. Care traiesc impreuna aceasta experienta. Care descopera muntele din inima lor. Care se bucura de reusita parcursului. Care au lacrimi in ochi atunci cand se invecineaza cu cerul. Care stiu ca vor reveni. Pentru o noua intalnire cu el. Cu Omu. Sau cu Moldoveanu. Sau cu frumosul Crai.
Pentru ca ei si-au ales muntele. Pentru ca ei traiesc la altitudine.
Circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor, Vf. Omu, 2507 m, septembrie 2019
Moldoveanu, superb!
de Ileana Andreescu
A fost Moldoveanu. Daca a fost frumos? A fost superb!
A fost bucuria celor care se reintorc dupa ani de zile pe munte – pe acelasi munte!, pentru a reincepe. Si bucuria celor pentru care muntele este definitiv in inima lor.
A fost superb! Pentru ca a fost o zi dintr-o mie. Cu soare arzator, parca special sa-l tii in tine pentru zilele geroase de iarna ce vor veni. Cu cer azuriu si vizibilitate perfecta, de puteai vedea varful Negoiu si pana hat departe in Transilvania! Pentru ca a fost si un pic de zapada, doar cat sa te bucure. Alba, curata. Cat sa faci un bulgare mic. E ceea ce a ramas de la prima ninsoare, restul era in curcubeul din frumoasa cascada a Vaii Rele. Pentru ca erau inca afine, peste care cazuse bruma, si de aceea aveau dulceata strugurilor stafiditi din podul bunicii. Pentru ca iarba era de aur si iti amintea de gogosile din copilarie, facute de mama. Pentru ca am fost cu oameni dragi, cu care am impartit efortul parcursului si reusita varfului, oameni care au ajuns sus cu un zambet larg.
Cum sa nu-ti placa o astfel de zi! Prieteni, un munte pentru tine, efort, bucurie, peisaje. Dar asta a fost povestea noastra. Vrei si tu? Trebuie doar sa alegi, urmeaza 3 munti speciali: Piatra Craiului, Ceahlau si Metaliferi!
Circuitul 7 Munti in Gradina Carpatilor, Vf. Moldoveanu 2544 m, octombrie 2019
Craiu’ tot Crai, chiar si-n toamna!
de Ovidiu Popescu
Da, tomnatic dar… inca verde! Un Crai un zilele lui bune, senine, fara vant, cu vizibilitate excelenta.
Cu fiinte sensibile, dispuse sa asculte versul padurii multicolore, sa cada-n melancolia ierburilor ingalbenite, a perspectivelor dealurilor pe planuri multiple, a fost un fleac, pentru un Crai, chiar si tomnatic, sa cucereasca inimi, ganduri, suflete.
Si ne-am lasat purtati de bucurie, efort si peisaje, pana pe Piscul Baciului, unde reusita varfului a potentat privelistea 360 de grade care cuprindea Bucegiul, Piatra Mare, Cicas si Fagarasul.
Si am avut ragazul sa ne cunoastem mai bine, pe noi, intre noi si sa ne multumim ca suntem atunci, acolo, fiecare cu el si totusi, impreuna.
Si da, este mult mai mult decat o simpla posibilitate, este un mod de a trai, autentic si unic, o viata, mereu alta, traita cu intensitate maxima, viata mai multor vieti intr-una singura.
Circuitul 7 Munti in Gradina Carpatilor, Vf. Piscul Baciului 2238 m, octombrie 2019