3 - 5 martie 2023
Circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor
Se asigura ghid de turism, ghid montan
Doua nopti la pensiune in Rosia Montana
Gustari si dulciuri pe parcursul traseului
Mesele
Transportul la si de la Rosia Montana/ Bucium Sasa
Asigurarea medicala
Costurile suplimentare ocazionate de intreruperea participarii la ascensiune
Cheltuieli personale
Echipament individual
Termenul de inscriere este luni, 20 februarie 2023
Plata se face integral la incheierea contractului si este garantia participarii la ascensiune, pentru ambele parti contractante si nu poate depasi data limita de inscriere. Plata programului se face prin virament bancar, specificandu-se numele participantului si ascensiunea in Cont lei nr.RO43 RNCB 0074 1636 7449 0001 deschis la BCR Sucursala sector 3, Bucuresti, beneficiar Popescu Ovidiu Ion PERSOANA FIZICA AUTORIZATA, avand sediul in Brasov, Str. Poiana lui Stechil nr.7, jud. Brasov, cod unic de inregistrare 41063405.
Important
Pentru a obtine cea mai buna sansa de reusita ascensiunii, organizatorul poate ajusta programul intregii deplasari, astfel incat sa-l adapteze celei mai recente prognoze de vreme obtinute la momentul sosirii in zona. De asemenea, va avea ca prioritate intregai echipa, fiind o organizare de grup, si nu o ghidare personala.
Scopul principal al ascensiunii este atingerea varfului. Deoarece este o activitate care depinde de o serie de factori – conditii de vreme, performanta individuala si aspecte legate de apartenenta la echipa, atingerea obiectivului nu este o garantie.
Fiecare participant trebuie sa respecte deciziile organizatorului referitoare la ruta, orar, siguranta si buna functionare a echipei, pe toata perioada parcursului montan, adaptarea si sincronizarea la grup fiind esentiale pentru a avea o ascensiune de succes.
Echipament individual
Bocanci de munte
Haina de ploaie sau/si schimburi uscate
Rucsac de munte, cu chinga in talie si pe piept
Recipient pentru apa
Bete trekking (optional)
Protectie solara, ochelari de soare
Lanterna frontala, baterii
Geaca, polar
Muntii Metaliferi – vf. Poienita – Detunata – Rosia Montana
Sunt situaţi în sudul Apusenilor şi, după nume, sunt foarte bogaţi în metale preţioase. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ FOTO Încep lucrările la Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos car… Munţii Metaliferi încep, în vest, de la Culoarul Căpruţa-Slatina de Mureş-Gurahonţ şi se termină, în est, la Valea Ampoiului (de la Alba Iulia la Zlatna), după care pătrund spre nord în bazinele superioare ale văilor Ampoiţei, Galdei şi Stremţului (toate aceste văi taie, spre aval, barele calcaroase ale Munţilor Trascău, formând impresionantele sectoare de chei), venind în contact cu Munţii Trascăului pe o linie ce începe aproximativ la Zlatna şi se continuă pe la Întregalde până la Sălciua de Jos (pe Arieş). În nord, limita ajunge la Depresiunea Brad (Crişul Alb), apoi trece prin Pasul Buceş (Vâlcan, 725 m) şi se continuă pe văile Abrudului şi Arieşului, iar în sud muntele este limitat de Culoarul Mureşului.
Vârful Poienița, Munții Metaliferi este cel mai înalt vârf muntos, având 1.437 m, al Munților Metaliferi, munți de altitudine joasă de origine vulcanică din Carpații Occidentali
Detunata Chiala– cea mai elocventă marturie a vulcanismului din trecutul geologic al Munţilor Apuseni. Detunata Chiala este unul dintre cele două blocuri de bazalt (rocă vulcanică eruptivă cu conţinut bazic) cunoscute ca Detunatele, cealaltă fiind Detunata Flocoasă – acoperită cu pădure de molid, situată la numai un kilometri distanţă. Toponimul provine cel mai probabil de la sunetele puternice produse de bolovanii de mari dimensiuni care se desprindeau din coloanele de bazalt. Forma prismatică de coloane pe care o ia bazaltul se datorează timpului diferit de răcire şi cristalizare a lavei care dă naştere acestor roci eruptive. Cele două stânci sunt protejate în rezervaţii geologice.
Roșia Montană (în germană Goldbach, în maghiară Verespatak, în latină Alburnus Maior) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 137), localitatea apare sub numele de „Veres Patak” (traducere în limba română „Pârâul Sângeriu [Roșu]”).
Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special fier care îi dă o culoare roșiatică, de unde și denumirea comunei în română și maghiară. Culoarea roșiatică a apei se datorează mineritului excesiv ce durează de peste 2000 de ani.
Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând din 5 februarie 2016 de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale localitatea fiind inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO iar din 2021 se află pe lista Patrimoniul Mondial
Itinerariu
Rosia Montana – Bucium Sasa – Detunata Chiala – Bucium Izbita – Vf. Poienita – Rosia Montana
Ziua 1:
de la 18:00 – sosire la pensiune in Rosia Montana, cazare
Cina, explicatii despre traseu
Ziua 2:
8,30 – plecare in traseu Detunata si Vf. Poienita
18:00 – revenire la pensiune in Rosia Montana
19:00 – cina prelungita
Ziua 3:
8:00 – trezirea
8:30 – mic dejun
10:00 – vizita Muzeul Mineritului, Exploatarea de suprafata, bisericile din Rosia Montana
14,00 – dejun la Zlatna